Cojirea pielii este o problema foarte comuna, fiind cunoscuta oficial sub numele de pitiriazis si reprezinta o afectiune dermatologica ce se manifesta prin aparitia unor pete rosii in diferite zone ale corpului si cu toate ca parerea generala este ca nu exista un tratament, in realitate se gasesc diferite solutii.

Cauze

In primul rand, exista mai multe tipuri de pitiriazis, cel rozat, alb sau versicolor, iar cauza principala a acestuia e reprezentata de celulele tegumentului care nu ajung la maturitate, motiv pentru care cele moarte se descuameaza. Asadar, vinovatii pot fi diferiti: de la o infectie, la o problema a sistemului imunitar sau alte cauze necunoscute.

Factori de risc

De cele mai multe ori pitiriazisul este cauzat de infectii, insa printre factorii de risc se numara si stresul zilnic care nu este combatut prin diferite activitati, slabirea sistemului imunitar din anumite cauze, expunerea continua la medii foarte calde, fie unde umiditatea este excesiva, insa si factorii genetici pot fi des intalniti.

Pitiriazisul fetei

Acesta este mai des intalnit in cazul copiilor, astfel ca se pot observa cateva pete rotunde de pana la 4 cm in zona gurii, obrajilor, gatului sau barbiei, iar vindecarea poate avea loc si de la sine, fara a fi nevoie de urmarea unui tratament.

Pitiriazisul roz

Acesta poate sa apara la persoane de toate varstele si este predominant in cursul primaverii si toamnei, fiind cauzat de infectii virale, dar si de urmarea a diferite tratamente cu Metronidazol sau Captoril. Se pot observa pete roz in zona gatului sau membrelor, iar uneori poate sa cauzeze mancarime. Petele pot disparea de la sine in decurs de pana la doua luni, nu este contagios, iar tratarea sa se poate face prin expunerea la soare, fie prin aplicarea unei creme speciale in cazurile mai avansate.

Pitiriazisul versicolor

Este cauzat de ciuperci sau de factorii genetici, iar printre factorii ce favorizeaza aparitia pitiriazisului versicolor se numara transpiratia excesiva, astfel ca este de preferat sa se evite mediile umede si foarte calde. Petele sunt albe si apar, de regula, pe gat, membre, in zona intima sau a decolteului, sunt micute, de numai cativa milimetri, insa se pot extinde in timp. Pentru tratarea lor se folosesc creme speciale pe baza de corticosteroizi.

Cu alte cuvinte, cojirea pielii reprezinta un fenomen mai comun in lunile calduroase, insa indiferent de diagnosticul pus de dermatolog, intotdeauna tratamentele sunt simple, fie prin aplicarea unor creme, fie simptomele se pot ameliora de la sine in decurs de cateva zile sau saptamani. Pitiriazisul, indiferent de forma sa, nu reprezinta o problema care sa aduca complicatii si nici nu este periculoasa, ci mai degraba tine de estetica, astfel ca adesea se mascheaza prin folosirea produselor cosmetice precum fondul de ten.