Diversificarea este o experienta cu adevarat deosebita. Pentru ca primele mese ale bebelusului tau sa fie cu adevarat reusite, trebuie sa ai in vedere mai multe aspecte. Probabil ca te intrebi, cand ar trebui sa incepi diversificarea si ce aspecte trebuie sa ai in vedere, de aceea la Clubul Bebelusilor vei avea raspunsuri pentru toate intrebarile tale.
Afla varsta potrivita diversificarii
Pana la varsta de aproximativ 6 luni, alaptarea la san sau laptele formula ofera bebelusului o dezvoltare sanatoasa deoarece, atat laptele matern cat si cel formula sunt surse bogate de nutrienti. Este important ca diversificarea sa nu inceapa mai devreme de 6 luni, pentru ca bebelusul nu este pregatit corespunzator. Dupa aceasta perioada poti incepe diversificarea, mai exact sa introduci treptat alimente solide recomandate in alimentatia bebelusului. De asemenea, pe langa hranirea cu alimente solide, ar trebui sa se continuie si hranirea cu laptele matern sau formula, pentru ca laptele este esential in primul an de viata al bebelusului tau. Pentru a creste sanatos, este important sa alegi alimente cu vitamine si minerale, asadar, medicul pediatru va fi cel care iti va explica schema de diversificare si totodata iti va recomanda pireurile potrivite pentru bebelusul tau. Primele alimente cu care vei incepe sa-ti hranesti bebelusul trebuie sa fie moi, pasate sau in bucatele micute. Asadar, este recomandat ca alimentele sa fie cat mai diverse deoarece acestea il vor invata sa mestece si mai mult decat atat sa-si dezvolte abilitatile de vorbire. Asadar, diversificarea alimentatiei bebelusului este o adevarata provocare pentru mamici, dar daca urmati sfaturile medicului pediatru, aceasta se va transforma intr-o adevarata placere.
Indicatiile medicului conteaza
Se cunoaste faptul ca bebelusul are gustul dulce innascut, din acest motiv este recomandat sa incepeti diversificarea cu legume, mai exact o leguma dulce, pentru a-ti determina bebelusul sa o accepte mai usor. De accea se recomanda ca diversificarea sa inceapa mai intai cu legume. Este important sa schimbati legumele in fiecare zi si sa alegeti mereu produse proaspete, de sezon. Intre varsta de 6 si 8 luni, bebelusii sunt mult mai receptivi, astfel sunt pregatiti pentru diversificare. Nu uita sa te adresezi medicului in materie de recomandari ale planului alimentar si sa-i respecti indicatiile cu strictete, exista unele alimente care sunt recomandate doar peste o anumita varsta.
Metode de diversificare moderne
Mai exista si posibilitatea autodiversificarii, aceasta este o metoda mai moderna si presupune ca cel mic sa-si aleaga singur ce prefera sa manance dintr-o varietate de legume fierte si taiate. Se spune ca prin aceasta tehnica, bebelusul are posibilitatea de a alege si de a manca singur bucatelele moi. Astfel micutul ta va avea posibilitatea sa experimenteze. De asememnea, pentru diversificare, este recomandat ca locuinta ta sa fie pregatita cu scaunul de masa pentru bebelusi si totodata cu bavetele si recipientele corespunzatoare. Este bine sa ai la indemana o lingurita moale, confectionata din plastic pentru a oferi bebelusului o experienta placuta.