Vezica biliara, sau colecistul, este locul stocarii secretiei externe hepatice sau bilei pentru ca mai apoi aceasta sa fie eliberata in duoden, cu rolul de a emulsiona lipidele ingerate. Totusi, desi rolul acesteia este cat se poate de important, adevaratele consecinte ale dereglarii mecanismului de functionare ale vezicii sunt resimtite doar in momentul unei colici biliare, fenomen reportat destul de frecvent mai ales in contextul consumului abundent de grasimi si alcool. In aceste conditii, o criza se poate recunoaste usor, datorita simptomului cheie ce o caracterizeaza si anume senzatia de gust amar resimtita de persoana in cauza, la care se poate adauga greata, ameteala si durerea ce nu poate fi controlata in general de antalgice.
Tot felul de probleme
Desi in cazul unei colici biliare, tratamentul medicamentos rcomandat la farmacie insotit de regimul igieno-dietetic pot fi deseori suficiente pentru a remedia situatia, este posibil ca repetarea periodica a simptomelor sa indice o alta patologie si anume inflamatia colecistului. Colecistita se manifesta cu febra cu frison, durere ce nu cedeaza la antalgice si chiar icter, aceasta fiind considerata o urgenta chirurgicala. Printre problemele vezicii biliare se mai numara si cronicizarea colecistitei, icterul de diverse etiologii sau prezenta calculilor.
Analize necesare
In cazul aparitiei oricarei manifestari dintre cele mentionate mai sus cat si pentru a obiectiva diagnosticul, alaturi de examenul clinic efectuat este necesara si o serie de investigatii, atat de laborator cat si imagistice. Astfel, valorile lipazei, amilazei, amilazuriei etc sunt urmarite pentrua vedea daca indica anormalitati.
Observatia de blocaj al canalului coledoc este pusa in urma cresterii bilirubinei iar o crestere in numarul leucocitelor, desi nu orienteaza in mod strict diagnosticul catre o patologie biliara, reprezinta un semn clar de infectie si chiar posibile complicatii. De asemenea, in functie de starea in care pacientul se prezinta la spital si diagnosticul diferential ce trebuie luat in considerare se poate recurge la una din metodele imagistice (radiografie abdominala, ecografie, tomografie computerizata) pentru a obiectiva diagnosticul.
Factori predispozanti si alimentatia specifica
La fel ca in cazul fiecarei patologii, elementele care predispun o persoana la afectiuni ale vezicii biliare po fi impartite in 2 categorii, si anume cele modificabile si cele nemodificabile. Din prima categorie fac parte alimentatia excesiva, bogata in grasimi si alcool, lipsa de activitate fizica si obezitatea in timp ce a doua categorie include caracteristici precum varsta inaintata, sexul feminin si sarcina.
De asemenea, desi o alimentatie echilibrata este o recomandare general valabila, persoanele ve sufera de probleme cu colecistul sunt sfatuite sa evite indeosebi mesele imbelsugate, sa nu asocieze alcoolul cu lipidele in exces si sa elimine zaharul rafinat din dieta. In schimb, acestea sunt sfatuite sa urmeze un regim bazat pe fibre vegetale, glucide cu eliberare lenta din faina integrala si carne slaba.